Klassificering av campingplatser

Camping är en av de mest populära boendeformerna i Sverige när det kommer till att åka på semester. Att campa är avkopplande och bekvämt samtidigt som camparen får möjlighet att bo nära naturen under några nätter. Det finns olika varianter av camping och på de allra flesta anläggningar ges möjligheten att bo i tält, husvagn eller hyra en stuga. De olika boendeformerna har alla sina för- och nackdelar och valet är givetvis individuellt. I Sverige är dessutom campingplatserna klassificerade med hjälp av ett betygssystem i form av en till fem stjärnor. Klassificering sker efter den service som finns på anläggningen och kan alltså variera, vilket gör att även priserna formas efter vad för betyg campingplatsen har. Möjligheten att kunna välja boendeform kombinerat med att kunna välja hur lyxig camping man vill bo på, gör att semestern kan skräddarsys efter familjens egna behov eller vad man har för önskemål.

Varför finns de olika klassificeringarna?

Majoriteten av alla campingplatser i Sverige ingår i klassificeringen SCR, som står för ”Svensk Campingstandard”. Systemet är en metod som talar om vad campingen har för standard, service och erbjudanden till sina besökare. Syftet med betygsättningen är att besökarna tydligt ska veta vad de kan räkna med för upplevelse och vad de har för tryggheter under sin vistelse på anläggningen. Det gör det också lättare att jämföra priserna mellan de olika campingarna och därmed kunna få ut så mycket som möjligt av sin semester. Med andra ord är det ett sätt att kunna filtrera utbudet så att man hittar en anläggning som passar alla krav och önskemål. Betygsättningen sker av en oberoende part med hjälp av diverse regler och riktlinjer.

Vad grundar sig klassificeringen på?

Hur många stjärnor en campingplats har ger en snabb och tydlig helhetsbild av platsen och hur standarden är där. Stjärnorna delas ut med hänsyn till fyra olika faktorer som är hygien, service, miljö, aktiviteter och events. Det innebär alltså att alla de fyra områdena ska betygssättas från ett till fem, varpå en sammanfattning av de olika betygen sker som bildar slutresultatet. I klassificeringen betygssätts även vildmarkscampingen, men den ingår inte i stjärnsystemet utan har en egen symbol som brukar förkortas VM.

I hygienpunkten ingår standarden på den personliga hygienen, som till exempel duschar och toaletter. Andra vardagsaktiviteter som exempelvis möjligheten till matlagning, disk och latrintömning faller även de in under samma kategori. Till miljön räknas campingens infrastruktur. Det vill säga skicket på tomtytorna, möjligheten till eluttag och internet, standarden på sopsortering och allmänt underhåll av anläggningen. Vidare klassificeras sedan campingens service. Dit räknas både personal och reception, men också utbudet av affärer, caféer och restauranger. Därefter bedöms standarden för de existerande aktiviteterna som finns på campingplatsen. Det kan handla om tillgång till fotbollsplaner, lekplatser, pooler, uthyrning av cyklar eller båtar, men också möjligheten att spela minigolf. Slutligen har även events en klassificering, som grundar sig på ledarledda aktiviteter för gamla och unga. Det kan handla om diverse framträdanden, danskvällar eller andra typer av shower. VM, det vill säga vildmarkscampingen, klassificeras beroende på möjligheten att campa med hänsyn till naturen och har som tidigare nämnt ett eget system.